Cadet zeilen Back@BZYC

 Binnenkort hier meer info over de activiteiten en trainingen

International Cadet Class


De Internationale Cadet Klasse (ICC) werd gevormd in 1946. Jack Holt, een jonge wedstrijdtrainer, ontwierp de eerste Cadet. Sindsdien hebben duizenden kinderen via Cadet met zeilen kennis gemaakt. Onder hen verscheidene Olympische medaillewinnaars. Ook Jacques Rogge , voormalig voorzitter van het IOC, is begonnen als Cadetzeiler.De Cadet is een eenheidsklasse boot en daarom zijn alle Cadetten dezelfde, en hebben strikt gecontroleerde afmetingen. 


De boot werd met opzet te klein gemaakt voor een volwassene maar wel met alle eigenschappen van een wedstrijdboot zoals ook de spinnaker. Tot onlangs, werden alle boten van de Cadet gemaakt van hout maar de recentste modellen (Rondars) worden gemaakt van glasvezel wat natuurlijk minder onderhoud betekent.In tegenstelling tot de Optimist of de Topper, is de Cadet bijna de enige bootklasse die door een bemanning van twee, namelijk een stuurman en een fokkenmaat wordt gevaren. In feite, varen meer kinderen in een Cadet dan enige andere jeugdboot met bemanning binnen de Koninklijke Yachting Vereniging. Het grote voordeel van de Cadet is dat de jongere fokkenmaten onmiddelijk onder de vleugels genomen worden van een oudere stuurman.Het is belangrijk dat alvorens hun verantwoordelijkheid op te nemen als stuurman, bijna alle jongeren zelf twee of drie jaar als bemanning gevaren hebben. De fokkenmaten hebben daarom heel wat ervaring en kennis opgedaan alvorens zij de nieuwe stuurmannen worden. Bijgevolg is er een snelle vooruitgang voor de beginners verzekerd. De Cadet verstrekt een unieke 3-zeil ervaring waar de stuurman en de bemanning als team moeten samenwerken om de beste resultaten te verkrijgen.Zoals hierboven vermeld, werden tot onlangs, alle Cadetten gebouwd van hout. Nochtans, is er een duidelijk markt voor de oudere boten. Zelfs verscheidene boten van veertig jaar oud zijn nog regelmatig gebruikt. Deze goedkopere oudere boten zijn daarom niet minder competitief en oogsten zelfs internationale successen 
Tweedehandsboten die minder dan 1500 euro kosten vind je vrij gemakkelijk.

Measurements Length over all: 3.22 m - Beam: 1.27 m - Draft: (without centerboard) 0.16 m    Mast height: 5.22 m - Hull weight: 54 kg - Sail area Mainsail: 3.9 m² - Jib: 1.26 m²          Spinnaker: 4.25 m²

Contacteer ons

Squadron Brugge B.Z.Y.C.: Squadron captain Jozef Verleye - email: jverl@skynet.be

Belgische Cadet Klasse: cadetnews.be - Sekretariaat Kristel Vangeneugden bncca@cadetnews.beNEWS: 

Van 10 tot 13 mei 2018 werd tijdens de Dutch Youth Regatta het Open Nederlands Kampioenschap Cadet gezeild in Workum. Met een mooie vloot van 41 deelnemers uit Nederland, België en Duitsland werden 9 reeksen gevaren in zeer gevarieerde condities.

De Belgische Cadet zeilers hebben zeer mooie resultaten geboekt en bezetten de 2 eerste podiumplaatsen met het duo Jeroen Vangeneugden/Erazem Perko op een mooie 2e plaats en als winnaars Thibaud Dirix/Helena Schoonooghe.

Dit kampioenschap was de laatste selectiewedstrijd voor de Belgen voor het Wereldkampioenschap dat dit jaar wordt gehouden in Bodstedt, Duitsland.

Volgende 7 teams zullen onze Belgische kleuren verdedigen:

  • Thibaud Dirix /Helena Schoonooghe
  • Isabelle Dompas / Leena De Blende
  • Jeroen Vangeneugden/Erazem Perko
  • Mathias Brands / Lennart Peeters
  • Oscar Van Damme / Loïc Schoonooghe
  • Emile Mariën / Maxim Bastens
  • Ziva Perko / Roshan Uppal 

FOTO'S NATIONALE CADET BZYC 2018

https://photos.app.goo.gl/tLiVsfqPRnGeYB6r6